Menu Sluiten

Wat als ik faal?

Toen ik begon met ondernemen lag ik vaak wakker met vragen zoals ‘Wat als ik faal?’. Want ik voelde een ontzettend grote druk om gewoon te laten zien dat ik het wel kon. Niet veel mensen in mijn omgeving gunden het mij, of dachten dat ik er echt iets mee zou bereiken. En daardoor wou ik ze natuurlijk het tegendeel bewijzen. Ik wou dat zo graag dat ik soms echt gewoon ziek werk van de stress.

Andreia Ruivo Garcia
Andreia Ruivo Garcia

Oprichtster Idree & De Ondernemersbox

Nu ik achteraf terug kijk vind ik het echt absurd dat ik mij zo heb laten doen. Wat als ik faal? Maar wat als ik het haal?! Wat als ik nu eens echt succesvol word? Niet om anderen het tegendeel te bewijzen, wel omdat ik dat zo graag wil! Dat is de juiste drijfveer. Sinds ik mijn mindset een shift heb gegeven merk ik dat ik met veel meer energie onderneem. En overal kansen zie liggen.

Falen staat ondertussen niet meer in mijn woordenboek. Struikelblokken, leerkansen, groeimogelijkheden: dat is wat het eigenlijk is. Je kunt pas ergens beter in worden als je eerst daar slecht in bent. Je kan pas echt groeien wanneer je gezien hebt hoe het niet moet.

En oke, ik had eigenlijk weinig te verliezen. Ik ben als student beginnen ondernemen en heb daarnaast ook altijd mijn studentenjob behouden. Dus nee, ik had niks te verliezen. Maar dat stond gewoon niet meer in mijn woordenboek. Werkt iets niet? Goed, tijd voor een volgend plan. Kei hard vallen? Perfect, want dan kan ik terug opstaan en er weer voor gaan.

Je mag je hoofd nooit laten hangen. Ondernemen is risico’s nemen. Ondernemen is kei hard vallen. Ondernemen is groeien.

En laat nooit nog iemand jou ontmoedigen. Jij kunt alles bereiken wat je wilt, zolang je bereid bent er voor te vechten.

0
    0
    Je winkelmandje
    Je winkelmandje is leegGa terug naar de webshop